Voor 22:00 besteld, morgen GRATIS geleverd

NU 30% KORTING Bekend van RTL4

★★★★★ 4.4/5.0 Klantenbeoordeling

Welke voedingsmiddelen zijn goed, en welke slecht voor mijn tanden?

Hoe behoud ik wittere tanden door leefstijl en voeding

Allemaal weten we inmiddels wel dat niet alles wat we onder voedingsmiddelen verstaan, ook daadwerkelijk gezond is om te eten. Zo zit in veel meer producten dan je misschien zou verwachten te veel suikers. Daarnaast is ook binnenkrijgen van bijvoorbeeld te veel zetmeel, alcohol en zure producten voor je lichaam niet heel goed. Alles waar ‘te’ voor staat kun je natuurlijk sowieso het beste vermijden. Voor je gebit is dat niet anders. Welke eetwaren en dranken verder een risico zijn en welke we je juist aanraden indien je graag een witter gebit wilt, dat leggen we je in deze blog uit.

Je kunt poetsen totdat je een ons weegt, maar echte gezonde tanden komen van binnenuit. Vooral wat je eet en drinkt is hierop van grote invloed. Heb je een slechte darmgezondheid, wordt je gebit hier ook op een negatieve manier door beïnvloed. Niet alleen kan het zorgen voor het vergelen van je mooie witte tanden, ook liggen er andere gevaren op de loer. Goed voor jezelf zorgen is dus het devies. Maar ja, hoe doe je dat precies?

Dit eten en drinken is schadelijk voor je mondgezondheid

Snoep, energiedrankjes, frisdranken, citroenen, zure mandarijnen en citrusvruchten zijn allemaal no-go’s als je een goede tandgezondheid nastreeft. Suikers en zuren tasten namelijk de glazuurlaag aan van je tanden. Naast het effect op de gezondheid van je gebit kan opgebouwde tandplak ook zorgen voor bruine aanslag op tanden. Nu is het echt geen probleem als je eens een snoepje eet, maar je moet er dus geen hele zak van leegeten.

Ook zijn er producten die ervoor kunnen zorgen dat er veel slijmvorming ontstaat. Denk aan eens aan zuivelproducten, zoals melk, boter, brie, chocolade en schepijs. Ook vette vis kan hiervan een oorzaak zijn. Het gevolg is vaak ’s ochtends merkbaar. Je wordt wakker met een verdikt speeksel in mond of keel. Dit kan niet alleen zorgen voor slikklachten, maar ook de tanden aantasten. Moet je bovengenoemde producten dan maar helemaal niet meer eten? Dat is in de praktijk natuurlijk nauwelijks haalbaar. Wat wel echt verstandig is, is om ’s ochtends even goed je mond te spoelen met zoutwater en je tanden te poetsen.

Hoe witte tanden krijgen op natuurlijke manier

Niet alleen interessant voor wie een witter gebit nastreeft: het binnenkrijgen van de juiste bouwstoffen voor je tanden. De onderstaande vitamines en mineralen dragen bij aan een natuurlijke whitening: 

  • Calcium - te vinden in noten, peulvruchten, diverse groenten en melkproducten
  • Magnesium - veel mensen hebben een tekort aan magnesium. Deze bouwstof is te vinden in onder meer diverse groentes, zoals broccoli, en daarnaast noten, peulvruchten en bananen.
  • Vitamine D - wordt bij goede zonkracht aangemaakt door ons eigen lichaam. In de herfst- en wintermaanden is het verstandig dit als supplement te gebruiken.
  • Vitamine C - is vooral aanwezig in groenten en fruit, zoals rode paprika, bessen, boerenkool en peterselie.

Tip: gebruik een tandenbleekset vanwege deze redenen

Wil je wittere tanden, dan heb je dankzij deze tips mogelijk een extra stok achter de deur om je voedingspatroon om te gooien en je hier zoveel mogelijk aan te houden. Het is in elk geval de meest voordelige manier om te werken aan je tandgezondheid.

Heb je een boost nodig en wil je snel en veilig een handje worden geholpen bij het krijgen van witte tanden? Dan zijn er natuurlijk nog de Witter Gebit whitening producten die je hiervoor kunt gebruiken. Die zorgen niet alleen voor een witter gebit, maar hebben ook een positief effect op je tandgezondheid. Ze laten je gebit er niet alleen gezonder uitzien, maar ook gezonder zíjn. Een win-winsituatie dus.