Voor 22:00 besteld, morgen GRATIS geleverd

NU 30% KORTING Bekend van RTL4

★★★★★ 4.4/5.0 Klantenbeoordeling

5 belangrijke oorzaken tandverkleuring + praktische oplossingen

Chocola eten invloed tand kleur gele tanden

Het gebit van ieder mens ziet er anders uit. Zo is de één gezegend met een prachtige rechte tandenrij alsof het zo uit een magazine komt, terwijl de ander de tanden schots en scheef heeft staan. Datzelfde geldt voor tandkleur. Terwijl de ene persoon een stralend wit gebit heeft durft een ander juist nauwelijks te glimlachen vanwege het hebben van verkleurde tanden. Een geruststellend feitje: er is praktisch niemand die van nature is gezegend met een puntgaaf wit gebit. Wel is er het één en ander aan te doen om witte tanden te krijgen en te houden, en niet alleen met hulpmiddelen.

Intrinsieke en extrinsieke tandverkleuring

Grofweg zijn er twee verschillende soorten tandverkleuringen te onderscheiden, namelijk inwendige en uitwendige. De inwendige (ook wel intrinsieke genoemd) gaat het om verkleuring van tandglazuur of tandbeen. Die is met een tandenborstel niet te verwijderen, in tegenstelling tot de extrinsieke tandverkleuring, wat een oppervlakkige verkleuring betreft.

  1. Eten, drinken en roken

Je kunt nog zo goed je tanden poetsen, maar als je regelmatig koffie, thee, wijn of suikerhoudende dranken drinkt, is de kans aanwezig dat je tanden hierdoor geler worden. In het geval van koffie, thee en wijn zijn de veroorzakers hiervan tannines (looizuur). Die tref je trouwens niet alleen in dranken aan, ze zitten ook in kaki’s, avocado’s en pure chocolade.

Voor chromogenen geldt hetzelfde. Dit zijn kleurstofrijke moleculen, die onder andere zitten in drop, granaatappels en bosbessen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle zuren in die aanwezig zijn in tal van voedingsmiddelen, en het glazuur afbreken. Ook is roken niet heel verrassend een grote boosdoener voor het ontstaan van gele tanden.

Moet je dan maar met alles stoppen? Nee hoor, dat is voor bijna niemand te doen. Matigen is hier het codewoord. Met roken kun je het beste wél helemaal ophouden. En niet alleen vanwege het feit dat teer en nicotine zich aan het tandglazuur vasthechten, met alle schadelijke gevolgen van dien.

  1. Medicijnen

Ook medicijngebruik kan verkleurde tanden veroorzaken, zoals antibiotica, en dan met name tetracycline. Wordt dit geneesmiddel gegeven aan een kind wiens gebit nog volop aan het veranderen is, dan er een permanente tandverkleuring ontstaan. Datzelfde geldt voor minocycline (Minocin), dat bijvoorbeeld voorgeschreven wordt bij luchtweginfecties, zoals longontsteking. In dat geval ligt ook verkleuring van het gebit bij volwassenen op de loer. Het beste is dus om, als je die keuze hebt, voor een ander antibioticum te kiezen.

  1. Ontwikkelingsstoornis

Sommige mensen hebben tanden met witte krijtachtige vlekken, ontstaan door het als kind hebben binnengekregen van een teveel aan fluoride. Dit zorgt voor verkalking van het glazuur op een verkeerde wijze.

  1. Ontkalking van tanden

Een veelvoorkomend probleem van slechte reiniging van de tanden is ontkalking. Hierdoor hechten de bacteriën zich aan de tanden, waardoor er een verkleuring ontstaat. Deze vlekken leveren normaal gesproken geen schade op aan het gebit, en is dus vooral een cosmetisch euvel.

  1. Ouder worden

Ouder worden komt met gebreken, zo wordt wel gezegd. Zo zal met het verstrijken van de jaren het tandglazuur dunner worden, terwijl het tandbeen juist in dikte toeneemt. Het gevolg is dat de tanden verkleuren. Had je eerder nog een redelijk wit gebit, dan is het goed mogelijk dat je op oudere leeftijd een vergeelde rij tanden in je mond hebt staan. Een natuurlijk proces dus, maar natuurlijk niet eentje waar we op zitten te wachten.

Mondgezondheid uit balans, hele lichaam uit balans

Het is belangrijk om goed voor je gebit te zorgen, omdat je er immers een leven lang mee moet doen. Tenminste, als je geen kunstgebit wilt. Een goede mondverzorging is niet alleen essentieel om verkleuring tegen te gaan, maar vooral omdat het niet goed zorgen voor je mond van invloed is op de algehele gezondheid. Wist je dat je darmflora gemakkelijk uit balans kan raken als je hier te weinig aandacht aan besteedt? Met het op de juiste manier je om je gebit bekommeren kun je dus het verschil maken.

Mondzorg tegen tandverkleuring

Hoe je dat doet? Naast de bovenstaande tips, door het 2 tot 3 keer per dag poetsen van je tanden met fluoridetandpasta. Heb je net gegeten? Wacht dan wel even minstens 30 minuten, zodat het aangetaste glazuur de tijd krijgt om zich weer te herstellen. Dat geldt niet alleen voor het nuttigen van een complete maaltijd, maar ook als je slechts een appel op hebt. Daarnaast speelt het consumeren van de juiste vitamines en mineralen voor je gebit ook een belangrijke rol.

Pleeg ook ten minste elk halfjaar een bezoekje aan de tandarts of mondhygiënist.

Belangrijke rol van whitening producten op verkleurde tanden

Voor het zorgen van een goede mondgezondheid denk je misschien niet 1-2-3 aan whitening producten, maar toch is die link snel gelegd. Tenminste, als je kiest voor een hoogwaardige tandenbleekset. Die zorgt namelijk niet alleen voor een witter gebit en het er stralender uitzien, ook beschermt het tegen schadelijke bacteriën. Daarmee sla je drie vliegen in één klap. En om het je extra gemakkelijk te maken: veilig tanden bleken doe je natuurlijk gewoon lekker vanuit je eigen huis.