Hoe werkt precies het proces van tandenbleken?
Tandverkleuring en vlekken ontstaan doordat verschillende kleurstoffen en pigmenten die zich hechten aan het in de poriën van je gebit. Het proces van het verwijderen van deze verkleuringen gebeurt doorgaans op twee manieren: fysieke verwijdering en chemisch bleken.
Fysieke verwijdering richt zich op oppervlakkige verkleuring (doorsnee vlekjes) door middel van een schurende methode. Chemisch bleken werkt op zowel oppervlakkige als diepliggende vlekken (verkleuring die in het tandglazuur is gedrongen), dus deze methode wordt meestal gehanteerd met tanden bleken.
Maar hoe verwijdert chemisch bleken verkleuring van tanden?
Tanden bleken met een tandenbleekmiddel oxideert vlekken en verandert de moleculen die verantwoordelijk zijn voor het vasthouden van verkleuring. Simpel gezegd, de bleekmiddelen dringen door het glazuur van de tanden en splitsen deze moleculen tot kleinere, eenvoudigere vormen. Hoe kleiner de molecuul, hoe lichter van kleur, wat resulteert in een witter aanzicht van de tand.Enkele veelvoorkomende bleekmiddelen zijn waterstofperoxide, carbamideperoxide en phthalimidoperoxycapronzuur (wij noemen het PAP, afgekort).
Wat is het verschil tussen peroxide & PAP?
Zowel bleken met PAP als op peroxide gebaseerde tandenbleekbehandelingen gebruiken oxidatie om de verkleurende deeltjes af te breken en de tanden witter te maken.Als onderdeel van dit proces laat peroxide iets vrij dat bekend staat als vrije radicalen. Vrije radicalen vallen organische moleculen gemakkelijk aan om verkleuring te verminderen, maar veroorzaken ook ongewenste bijwerkingen zoals gevoeligheid, tandvleesirritatie en demineralisatie van je gebit.
PAP reageert op vergelijkbare wijze met tandverkleuringen, maar dan zonder de afgifte van vrije radicalen. Dit betekent dat de moleculen die verantwoordelijk zijn voor verkleuring veilig worden afgebroken, zonder enig risico op gevoeligheid, pijn of schade. PAP wordt onder andere gebruikt in de whitening formule van onze populaire whitening strips.
Waarom wordt PAP niet vaker gebruikt?
De meeste tandartsen blijven op peroxide gebaseerde bleekbehandelingen in hun praktijk gebruiken, omdat een professionele behandeling in de stoel wellicht de bijwerkingen van vrije radicalenoxidatie beperkt. Echter, met de toename van de populariteit van thuisgebruik van peroxideproducten, is de veiligheid van deze behandelingen op zijn minst twijfelachtig te noemen.
Het gebruik van PAP is nog niet echt ontdekt onder tandartsen, mogelijk vanwege de moeilijkheid bij de formulering en stabiliteit ervan. Hoe hoger de pH-waarde van de PAP, des te effectiever het is. Normaal gesproken betekent dit dat de formule helaas zijn effectiviteit verliest na een korte tijd op de plank.
Wat maakt de Witter Gebit 3-in-1 PAP+ formule speciaal?
Onze experts hebben jarenlang gewerkt aan het perfectioneren van het optimale formuleringsproces om de voordelen van PAP te maximaliseren terwijl de stabiliteit wordt behouden. Het resultaat is de Witter Gebit™ 3-in-1 PAP+ formule, een formule waarmee effectief tanden witter maken zonder ongewenste bijwerkingen mogelijk is.Naast PAP hebben we ook verschillende andere ondersteunende ingrediënten toegevoegd aan onze whitening formule die je tanden remineraliseren en de effecten van bestaande gevoeligheid tegen gaan. Kaliumcitraat en hydroxyapatiet zijn enkele van deze ingrediënten die het gebit versterken en de gevoeligheid verminderen.