Voor 22:00 besteld, morgen GRATIS geleverd

NU 30% ZOMERKORTING | Bekend van RTL4

★★★★★ 4.4/5.0 Klantenbeoordeling

Tanden Poetsen: Onderhoud jouw gebit als een pro

Tanden Poetsen: Onderhoud jouw gebit als een pro

Mondhygiëne heeft niet alleen impact op je gebit maar is ook van cruciaal belang voor een gezond lichaam. Onvoldoende zorg voor je gebit kan leiden tot diverse mondproblemen en zelfs ernstige gevolgen hebben voor je algemene gezondheid. Tandplak kan bijvoorbeeld bacteriën vrij spel geven, die via de bloedbaan zelfs organen als het hart en de nieren kunnen aantasten. Daarom heeft onze tandheelkundig specialist hier de belangrijkste punten omtrent mondhygiëne voor je op een rijtje gezet.

Tanden poetsen op de juiste manier

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat tandplak geen kans krijgt met gevolgen tot verdere problemen met zoals een slecht gebit en gezondheidsrisico's. De kunst van het correct tanden poetsen is tegenwoordig helaas verwaterd. Wat is de juiste manier om je tanden te poetsen?

  1. Hoe lang moet je tanden poetsen? Poets zorgvuldig je tanden en neem er echt de tijd voor. Dit mag gerust 3 á 4 minuten per keer, wellicht langer dan je gewend bent. Of je nu elektrisch of handmatig poetst is maakt geen significant verschil, al gaat de voorkeur uit naar elektrisch poetsen omdat je vaak beter bij de moeilijker te bereiken plekjes kunt.
  2. Wat is de beste tandpasta? Kies de juiste tandpasta die je tanden mooi en gezond houdt zoals de tandpasta voor witte tanden van Witter Gebit™. Een goede tandpasta houdt je tandglazuur sterk en helpt met het verwijderen en voorkomen van tandplak en tandverkleuring. Gebruik de juiste hoeveelheid, een erwtgrootte is meestal voldoende tandpasta. Vermijd tandpasta met ruwe korrels of schurende deeltjes om beschadiging van je tandglazuur te voorkomen.
  3. Welke tandenborstel is het beste? Kies een tandenborstel met een zachte borstelkop die niet al te groot is. Zo kun je namelijk het beste alle delen van je mond bereiken. Vervang je tandenborstel tenminste elke twee maanden omdat na verloop van tijd de borstelhaartjes uit elkaar gaan staan.
  4. Hoe poets je je tanden? Poets systematisch met korte op- en neergaande of cirkelvormige bewegingen. Besteed extra aandacht aan de overgang van tandvlees naar tand en gebruik een hoek van ongeveer 45 graden met je tandenborstel.

Tanden Stoken

Tanden stoken, met een mooie term: interdentale reiniging, maakt deel uit van een goede mondhygiëne, maar het is belangrijk om het op de correcte manier te doen:

  1. Kies de juiste tandenstokers: Er zijn verschillende soorten tandenstokers beschikbaar, zoals houten tandenstokers, plastic tandenstokers of rubberen tandenstokers. Kies degene die het beste bij je past. Houten tandenstokers zijn flexibel en passen zich aan de vorm van je tanden aan, terwijl plastic tandenstokers duurzaam en herbruikbaar zijn.
  2. Gebruik en plaatsing: Houd de tandenstoker vast tussen duim en wijsvinger, met ongeveer 2-3 centimeter van het uiteinde uitstekend. Plaats de tandenstoker voorzichtig tussen twee tanden in, waarbij je deze geleidelijk heen en weer beweegt om tussenliggende voedselresten en tandplak te verwijderen.
  3. Voorzichtigheid: Wees voorzichtig om het tandvlees niet te beschadigen. Als de tandenstoker strak zit, probeer dan een kleinere maat of gebruik een beetje mondwater zodat het soepeler gaat.
  4. Beweegrichting: Beweeg de tandenstoker in een heen-en-weer gaande beweging, in plaats van op en neer, om effectieve reiniging te garanderen.
  5. Herhaal voor elke ruimte: Herhaal dit proces voor alle ruimtes tussen je tanden, waarbij je extra aandacht besteedt aan de achterste kiezen, waar voedseldeeltjes vaak vast komen te zitten. Spoel naderhand grondig je mond om de losgekomen deeltjes weg te spoelen.

In het begin kan het tanden stoken soms lastig zijn en zelfs bloedend tandvlees geven. Dit is vaak juist een teken dat je een tanden stoker moet gebruiken om zo de irritatie van je tandvlees te verminderen en bruine aanslag op tanden te voorkomen.

Regelmatige tandartscontroles

Ga regelmatig, bij voorkeur elke zes maanden, naar de tandarts voor controles, zelfs als je geen specifieke klachten hebt. Dit helpt om problemen vroegtijdig te signaleren en aan te pakken.

Goede mondzorg maar geen mooie tanden?

Ben jij overtuigd dat je al een goede mondhygiëne hebt, maar heb je toch nog steeds last van gele of verkleurde tanden? Witter Gebit biedt een oplossing. Na jarenlange ontwikkeling is de veilige en krachtige formule tot stand gekomen waarmee jij zonder zorgen thuis je tanden kan bleken.